Jako u většiny hradů, tak i u hradu Kost spousta turistů chce vědět, jak vznikl název tohoto hradu. Nejznámější pověstí jak vzniklo jméno hradu je z doby, kdy Jan Žižka z Trocnova obléhal hrad.
Rozhodl se nechat osazení hradu vyhladovět a zaútočit až v době, kdy půlka již zemřela a druhá byla tak vyhladověná, že neměla sílu se ubránit. Avšak zbrojnoš z Kosti vymyslel na husitské vojsko fintu a uspořádal hostinu a se zbytkem osazenstva si dával záležet, aby cinkot byl slyšet až v táboře husitských vojáků. Žižkovo vojsko, které už bylo dlouhým obléháním hradu Kost znaveno, kroutilo nad veselicí hlavou. Vzpoura vojáků byla na spadnutí a vůdci nezbylo nic jiného, než hned ráno tábor opustit a odtáhnout jinam. O hradu pronesl, že je tvrdý jako kost a tím vzniklo jméno hradu Kost, které se používá dodnes. Avšak tato pověst s pravdivou historií hradu Kost má pramálo co společného. Jan Žižka sice kolem Kosti táhl se svými vojáky, ale na větší a majestátnější Trosky. Hrad Kost má své jméno po prvním majiteli Beneši z Vartemberka, který si nechával říkat Benesius di Costi a protože většina hradů se ve 14. století stavěla ze dřeva, Kost byla výjimkou a tak se název Kost ujal.
Hrad Kost se nachází v zajímavé krajině Českého ráje, kde můžete navštívit spousty dalších přírodních a historických zajímavostí. K hradu Kost můžete přijet vlakem, autobusem i automobilem a až nahoru si vyšlápnout pěšky. Hrad Kost je jeden z nejvíce dochovaných hradů u nás. Kost vypadá skoro stejně již půl tisíciletí i přesto, že v 50. letech 20. století proběhla na tomto hradu rozsáhlá rekonstrukce. Současným majitelem je Giovanni Kinský, jeden ze synů Norberta, který holduje střelným zbraním a tak je na hradě jejich rozsáhlá expozice. Již na dvoře hradu je umístěna funkční kopie katapultu, který se používal ve středověku při dobývání hradů.
Kost je jedním z mála zbývajících dochovalých středověkých hradů v České Republice a je považována za druhý nejvýznamnější hrad po Karlštejně a určitě stojí za návštěvu včetně absolvování prohlídky celého hradu.
Zpět na přehled tipů